Ventilatii

Omenirea a devenit din ce in ce mai constienta de costul enorm al energiei, in plus aparand si problema diminuarii rezervelor de combustibili fosili din care se produce in cea mai mare parte aceasta energie.

Carbonul, Dioxidul de Sulf, CO si alti agenti poluanti sunt eliberati in atmosfera pe masura arderii combustibililor fosili.

Ei agraveaza nivelul de poluare a atmosferei si daca tinem cont ca aproape jumatate din energia produsa este folosita pentru incalzirea locuintelor inseamna ca energia astfel obtinuta nu este doar scumpa ci este si deosebit de nociva.
Cu toate ca se cheltuie foarte multi bani pentru achizitionarea de materiale si echipamente de ultima ora pentru incalzire, racire, preparare apa calda, pe usi, geamuri si pe sisteme de izolatie, caldura este totusi risipita prin aerisire, exhaustoare sau alte sisteme de ventilare necontrolata.

Ventilarea este foarte importanta, pentru ca o casa fara ventilare reprezinta un risc foarte mare pentru sanatate, creeaza discomfort si duce la deteriorarea structurii cladirilor datorita umiditatii, condensului si mucegaiului.
Intrebarea este: putem oare sa obtinem un echilibru intre a retine o caldura valoaroasa si a livra o cantitate corespunzatoare de aer proaspat?

Raspunsul este DA! cu RECUPERAREA DE CALDURA, care poate retine pana la 94% din caldura evacuata si o utilizeaza la preincalzirea aerului proaspat introdus in casa.

Domenii de utilizare:

 • la constructii izolate
 • la constructii unde sunt montate pompe de caldura sau sisteme solare
 • la case pasive
 • in incaperi cu umiditate peste limitele admise
 • la constructiile in care se doreste un ambient sanatos si confortabil
 • pentru economisirea energiei

Avantaje:

 • recupereaza caldura din aerul evacuat
 • improspateaza in permanenta aerul din casa fara a mai fi nevoie sa deschideti geamul
 • retine praful din aerul proaspat introdus
 • elimina aerul viciat, umezeala, CO2, mirosurile neplacute, praful, bacteriile si gazele
 • toate functiile sunt controlate de automatizare
 • nu necesita intretinere, ci doar periodic trebuiesc curatate sau inlocuite filtrele de aer
 • nivelul de zgomot este redus
 • consumul de energie este foarte mic
 • mentine aerul proaspat si curat
 • economiseste bani si energie
Principiul de functionare

Daca nu deschidem geamurile cateva ore in fiecare zi, in interiorul casei vom avea aer viciat, umezeala, CO2, mirosuri neplacute, praf, bacterii si gaze. Sistemul de ventilatie mecanica, extrage aerul viciat din interiorul casei si il inlocuieste cu aer proaspat, curat si filtrat din exterior.
Daca sistemul de ventilatie este prevazut si cu un schimbator pentru recuperarea energiei, atunci aerul viciat extras din casa, la trecea prin schimbatorul de caldura cedeaza energia aerului proaspat care este introdus din exterior in casa, astfel incat iarna se pre-incalzeste aerul proaspat si vara se pre-raceste aerul proaspat.

De exemplu iarna cand temperaturile exterioare sunt scazute, casa trebuie incalzita
In cazul ideal, daca temperatura exterioara este de +7 ° C si temperatura in casa este de + 20 ° C, temperatura aerului proaspat care este introdus in casa prin sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura va fi de 14.5 ° C, aerul proaspat introdus in casa va trebui incalzit doar cu 5.5 ° C ( de la 14.5 ° C la 20 ° C ), fata de 13 ° C ( de la 7 ° C la 20 ° C ) in cazul in care deschidem geamurile pentru a aerisi, rezultand o economie substantiala de energie si bani.

De exemplu vara cand temperaturile exterioare sunt ridicate, casa trebuie racita
In cazul ideal, daca temperatura exterioara este de +24 ° C si temperatura in casa este de + 20 ° C, temperatura aerului proaspat care este introdus in casa prin sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura va fi de 21.7 ° C, aerul proaspat introdus in casa va trebui racit doar cu 1.7 ° C ( de la 21.7° C la 20 ° C ), fata de 4 ° C ( de la 24 ° C la 20 ° C ) in cazul in care deschidem geamurile pentru a aerisi, rezultand o economie substantiala de energie si bani.

Cu sistemele si metodele traditionale de ventilatie aceasta energie ar fi fost pierduta
Aceste sisteme nu genereaza caldura ci doar transfera caldura de la aerul evacuat la aerul proaspat introdus.